Kan een relatie vreemdgaan overwinnen?

Terug naar overzicht

Overspel. Ik definieer het als; een emotionele of seksuele verbinding aangaan met iemand anders dan jouw eigen partner, zonder dat jouw partner hier goedkeuring voor heeft gegeven. Wanneer de partner wel goedkeuring geeft voor een buitenrelationele verbinding noemen we dit polygamie/polyamorie of een open relatie. Over deze context schrijf ik in deze blog niet.

Verliefd op een ander

Ongeveer 73% van de mannen is wel eens vreemdgegaan, tegenover 52% van de vrouwen. Dit is uit grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten in 2011 gebleken

Zo pijnlijk

“Monogamie is in bijna alle liefdesrelaties een noodzakelijke voorwaarde voor beide partners om zich veilig te kunnen voelen.”

Trouw kun je zien als een verantwoordelijkheid die je neemt, een afspraak die je met je partner maakt of als een opdracht die je voor jezelf wilt vervullen. De meeste mensen hebben de trouw van hun partner nodig om zich goed te kunnen voelen binnen hun relatie. Alles wat maar de schijn opwekt van vreemdgaan of de behoefte daaraan, is doorgaans taboe. Wanneer het zich toch voordoet is het vaak een bron van veel pijn en afwijzing. Het is de meest voorkomende aanleiding tot het stuklopen van relaties. Maar gelukkig worden niet alle relaties verbroken na overspel. Want hoe pijnlijk het ook is, overspel kan uiteindelijk ook een prachtige diepe groei teweeg brengen op zowel relationeel als individueel niveau. Ook al is het vaak één van de meest ontwrichtende gebeurtenissen in een liefdesrelatie.

Kunnen wij vreemdgaan overwinnen?

Ja. Iedereen die bereid is hard te werken zal overspel kunnen overwinnen, maar ik zal eerlijk zijn: het is niet makkelijk. Er is een enorme scheur ontstaan in het vertrouwen, in het interne gevoel van veiligheid. Degene die jou dit nooit zou aandoen, heeft je ineens ontzettend gekwetst. Vaak raakt overspel de diepste pijnpunten in ons lichaam. De persoon die nooit tegen je zou liegen, heeft tegen je gelogen. Het leven kan voelen als één groot leugen en jouw relatie als één grote illusie. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Jouw partner daarentegen kampt hoogstwaarschijnlijk met zijn eigen verdriet. Het verdriet om het verliezen van een (buitenrelationele) liefde, het verwerken van verliefdheid, gevoelens van schuld en schaamte. En nee, deze combinatie is in een periode van crisis niet erg constructief.

Maar als twee mensen, die oprecht van elkaar houden, de bewuste keuze maken om vanuit liefde met elkaar verder te gaan is dit zeker mogelijk. Samen ontrouw overleven zegt iets over de veerkracht en groeikracht van de relatie. De intimiteit en de onderlinge band kunnen zich herstellen als beide partners daartoe bereid zijn. En ja, ook binnen de hernieuwde intimiteit kan de seksualiteit weer tot bloei komen.

Wat is er nodig?

“De relatie kan worden hersteld en de verbinding kan worden teruggevonden wanneer er sprake is van de volgende vijf pijlers.”

  • Beide partners kiezen voor elkaar uit liefde, niet vanuit praktisch oogpunt.
  • De affaire is beëindigd en er is geen contact meer met dit persoon.
  • Beide partners zijn bereid bewust te kijken naar hun eigen aandeel in dit proces.
  • De slachtoffer/dader dynamiek kan worden overstegen.
  • Er is bij beide partners volledige toewijding en commitment om de relatie te herstellen.

Wees je ervan bewust dat het verwerken van ontrouw en het herstellen van de relatie tijd kost. Het duurt gemiddeld 1,5 tot 3 jaar voordat een koppel het gevoel heeft ‘weer geland’ te zijn. Neem die rust en ruimte, beiden, om tot een goede verwerking te komen.

Voel je vrij contact met mij op te nemen bij hulp na overspel. Ik begeleid jullie met liefde in dit heftige, pijnlijke en bijzondere proces.

Niet enkel een reis samen,
maar vooral een reis naar jezelf.

Zodat je vanuit een sterke individuele fundering bewust kunt kiezen voor een constructieve, liefdevolle en gelijkwaardige relatie met de ander. Heel en in verbinding.